5 excuses om niet te LETSen

 

Ik heb geen tijd

“We hebben dit jaar zo’n grote bessenoogst, dat we die zelf echt niet opkrijgen. Maar verschillende LETSers waren er blij mee, en met de LETSkes die ik ervoor kreeg kon ik een andere LETSer vergoeden die poppenkast wilde spelen op het verjaardagsfeestje van onze dochter.”
“Gisteren hielp ik Lotte, die al dagen problemen had met haar computer. Eindelijk kon ze verderwerken aan haar thesis. De LETSkes waarmee ze mij vergoedde, geef ik weer aan een LETSer die op zaterdag komt babysitten, zodat ik eindelijk eens rustig boodschappen kan gaan doen.”

In het begin lijkt LETS tijd te kosten, maar al snel merk je dat de tijd die je kwijt bent met anderen te helpen met dingen die je graag doet en goed kan, ruimschoots gecompenseerd wordt door de tijd die vrijkomt doordat andere LETSers je helpen met karweitjes die je moeilijk of vervelend vind.
(Ikzelf was stomverbaasd dat er in onze LETSgroep verschillende mensen zijn die graag strijken en ramen wassen?!)

 

Ik heb niets te bieden

“Ik dacht dat ik niets te bieden had tot ik in contact kwam met een gezin LETSers uit m’n buurt. Nu verzorg ik hun moestuin en giet ik hun planten als ze met vakantie zijn. Ik laat ook regelmatig hun hond uit.”

Het zit ‘m in de simpele dingen. Je hoeft niet professioneel te zijn. Mensen kunnen vaak dingen gebruiken waar je zelf niet aan denkt. Sommigen vragen gewoon iemand om eens samen te gaan fietsen! Je hoeft er dus niet over te piekeren, je aanbod groeit vanzelf.

Kijk voor inspiratie eens naar ons LETS alfabet
 

Mijn aanbod interesseert niemand

“Jarenlang stond op mijn aanbodlijst, dat ik Spaanse les wilde geven, maar nooit maakte iemand daar gebruik van. En toen was er plots dat gezin waarvan de zoon een inleefreis naar Nicaragua ging maken… En toen zijn er nog verschillende gevolgd!”

Haal je aanbod niet weg omdat niemand erop in gaat. Wat vandaag niet past, past misschien morgen wel…
Of er komt een nieuw lid die net nood heeft aan wat jij aanbiedt…
Intussen kan je creatief zijn. Letsers uitnodigen om te komen eten bij jou thuis, een dvd-avondje organiseren, je zolder opruimen en je oude spullen verletsen…

Ik heb eigenlijk niks nodig

Toegegeven, dat siert je. Maar misschien heb je nooit geleerd jezelf eens te verwennen. Een lekkere voetmassage of een georganiseerde wandeltocht doet iedereen deugd.

“Ik besefte niet dat ik verschrikkelijk blij zou zijn als ik met een fietsendrager op de auto naar zee zou kunnen. Tot ik las dat Bob een fietsendrager uitleent. Nu hoef ik geen fiets meer te huren als ik de polderwind in wil.”

 

Wat als ik teveel in min sta?

“Anja had rugklachten. Ze kreeg heel veel massages via Lets en kon weinig terugdoen in die periode. Ze ging behoorlijk onder nul. En wat dan nog? Eenmaal die rug weer beter is, loopt ze dat wel in.”

Als je eerlijk blijft met jezelf en je eigen situatie, verdenkt niemand je ervan te profiteren. De ene kan positief staan dankzij het feit dat de ander in min staat. De balans slaat wel over als het nodig is.