LETS in de wereld

LETS-systemen zijn lokale systemen die het ruiltransacties tussen hun leden organiseren en toezien op een evenwicht tussen geven en nemen.

De voordelen

LETS biedt een aantal voordelen in natura. Het scheelt voor sommige mensen een slok op de borrel.
LETS biedt ons de mogelijkheid – ook als we van een beperkt inkomen moeten rondkomen – ons enkele genoegens te verschaffen die op ons verlanglijstje zouden blijven staan als we er geld voor zouden moeten betalen.

LETS biedt grote mogelijkheden op vlak van delen, hergebruik en herstelling. Spullen kunnen gemeenschappelijk worden gebruikt, kennen een tweede of derde eigenaar voor ze weggegooid worden, en door herstelling of herwaardering worden heel wat gebruiksvoorwerpen terug bruikbaar. Er zijn voorbeelden waarbij ook vervoer op een aantal manieren nuttiger wordt aangewend, op die manier kan misschien ook het milieu wat meer op adem komen,
Binnen het LETS-systeem kan iedereen het initiatief nemen, ongeacht of hij een positief of een negatief saldo heeft. In het courante geldsysteem kunnen alleen diegenen met een positief saldo diensten of goederen kopen. LETS-eenheden hebben geen waarde op zich, Ze kunnen de LETS-groep niet verlaten, omdat het niets meer is dan een afspraak tussen een groep mensen. Dat beperkt natuurlijk sterk de waarde van een uit eenheden opgebouwd vermogen, LETS-eenheden zijn dus niet aantrekkelijk om ‘rijkdom’ op te bouwen, ze leveren geen intrest op.
 

LETS in Vlaanderen en in de wereld

In Vlaanderen zijn er ongeveer een 40-tal LETSgroepen actief. Wil je meer te weten komen over LETS in Vlaanderen, surf dan naar LETSvlaanderen.be

We staan niet alleen in de wereld. Ook in Wallonië, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Britannië, Canada, Argentinië, Zuid-Afrika enz. zijn mensen in ruilkringen actief. Elke groep hanteert zijn eigen lokale munt, waarvoor soms de meest creatieve benamingen worden gevonden.
Om een idee te krijgen van de verspreiding van LETS, is een blik op LETS-linkup wel leuk!