Het ontstaan van LETS

LETS Mol-Balen is voor mij een vriendenclubje geworden, waar je je hulp kan aanbieden maar ze ook krijgt als nodig, waar je nog bruikbare spullen, je tuinoverschotjes en culinair lekkers kan ruilen, er gezellige evenementjes worden georganiseerd, en waar er vooral altijd een uiterst positieve en hartverwarmende sfeer aanwezig is …

Machteld

Lid sinds 2011

Courtenay is een stadje met zowat 22 000 inwoners – ongeveer evenveel als Balen – in British Columbia, Canada.
Tot in 1983 was een meerderheid van de bevolking tewerkgesteld in ’the Timber Mill’, een grote houtzagerij. Toen echter in dat jaar de houtzagerij sloot, braken zware tijden aan voor alle inwoners. Immers, ook wie niet zelf in de zagerij werkte, was vaak onrechtstreeks afhankelijk van die werkgelegenheid, bijvoorbeeld omdat zijn klanten daar hun geld verdienden.

Het was toen dat Michael Linton het eerste ‘Local Exchange and Trading System’ uitwerkte, dat bekend werd als het Comox Valley LETSystem.
Hij ontwikkelde daarvoor een alternatieve munt, de Groene Dollar.

De basisprincipes van het systeem uit Courtenay vinden we nu nog steeds in de meeste LETS-groepen terug:

  • Transacties in Groene Dollars gebeuren enkel tussen leden. Iedereen start met een saldo van nul, en wie een dienst/goed levert krijgt Groene Dollars in ruil, voor de ontvanger wordt het saldo negatie(f)(ver).
  • Niemand is verplicht aan een voorgestelde transactie deel te nemen.
  • Elk lid heeft inzage in de ‘rekeningstand’ en de activiteit van elk ander lid.
  • Niemand betaalt of krijgt interest op zijn schuld of tegoed.
  • Ook alle administratieve kosten worden in Groene Dollars betaald door alle leden

Vanuit Courtenay heeft LETS sindsdien ‘de wereld veroverd’… Op de website LETS-linkup vind je een overzichtje van de landen waarin geletst wordt.

Hieronder een korte video (in het Engels) van Michael Linton